+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Univerzitet Privredna akademija nastavlja sa predavanjima uglednih gostiju

19.03.2015.godine Novosti

U amfiteatru Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u utorak, 17. marta, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji

, njegova ekselencija gospodin Gordan Markotić, održao je  studentima Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravnog fakulteta predavanje na temu "Iskustva Hrvatske na početku članstva u EU".
U svom predavanju ambasador je naglasio da iskustva Republike Hrvatske, koja je posle  pregovora dugih skoro čitavu deceniju, 1. jula 2013. godine postala 28. članica Evropske unije, mogu biti veoma dragocena Srbiji u njezinom postupku pregovora sa EU. U prilog tome govori činjenica da Srbija mora preći sličan put kao i Hrvatska, koja je prva imala 35 poglavlja u svojim pregovorima. Sa Kancelarijom Vlade RS za EU organizovano je do sada oko 115 seminara i radionica u kojima su stručnjaci iz Centra izvrsnosti u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske dolazili u Srbiju, prenosili svoja znanja i iskustva i to još uvek rade. Ceo proces olakšava i činjenica da ove dve države nemaju jezičkih barijera i da su obe naslednice iste pravne tekovine, istog pravnog sistema bivše Jugoslavije, tako da je logika razmišljanja slična što je vrlo korisno za učesnike, između ostalog, objasnio je njegova ekselencija ambasador Republike Hrvatske.
Ambasador Gordan Markotić je budućim akademskim građanima govorio i o hrvatskom putu u EU, ali i o prvim iskustvima nakon ulaska u EU. Takođe, napomenuo je da je bitno da se shvati da je to vrlo složen proces, ali proces koji ima puno benefita, o kojima, kao propagator ideje EU, često govori. Ambasador Gordan Markotić je i sam bio direktno uključen u pregovore Hrvatske sa EU, pogotovo u poglavlju 23, i ističe da je nužno prilagođavati sistem, ne samo kroz donošenje propisa koji su u skladu sa Aki komuniterom (Acquis Communautaire) već u njegovoj doslednoj primeni, kao i u primeni evropskih standarda.
Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija, izrazio je tom prilikom zadovoljstvo kontinuitetom poseta uglednih gostiju (između ostalog predavanja su održali i šef delegacije EU u Srbiji, gospodin Majkl Davenport, njegova ekselencija američki ambasador u Beogradu gospodin Majkl Kirbi i dr.). Prof. dr Dragan Soleša je iskoristio priliku da medijima ekskluzivno izjavi da je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), 12. marta aplicirao na evropski projekat pod nazivom „Profesori kao ključni faktor uspeha - Razvoj i razumevanje digitalnih kompetencija u zemljama zapadnog Balkana - DIGIPEC“, zajedno sa Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Mariboru, Univerzitetom u Budimpešti i dve visokoškolske institucije iz BiH, dakle ukupno sedam univerziteta iz pet zemalja. Koincidencija je htela da samo nekoliko dana posle zajedničke aplikacije na projekat FIMEK-a i Filozofskog fakulteta iz Zagreba, gost Univerziteta Privredna akademija bude ambasador, gospodin  Gordan Markotić i održi predavanje upravo na temu bržih integracija i puta Srbije ka EU.

logo