+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Program COST predstavlja evropski okvir saradnje među istraživačima, omogućavajući im da razviju zajedničke ideje i nove inicijative u svim oblastima nauke. Istraživački tim Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu aktivno učestvuje u COST Akciji 19143 „Globalna mreža za digitalna ljudska prava“. U okviru CA19143 na Univerzitetu Frederik u Nikoziji u periodu od 12. do 14. aprila 2022. godine održan je sastanak radnih grupa kao i „Šesta evropska multidisciplinarna konferencija o akterima, propisima, transakcijama i strategijama globalnog upravljanja internetom“. Na navedenim događajima ispred istraživačkog tima Fakulteta, učestvovala je prodekanica za međunarodnu saradnju doc. dr Marijana Mladenov. Kao najveću prednost učešća u CA19143 doc. dr Marija Mladenov navodi mogućnost sagledavanja brojih aspekata ostvarivanja i zaštite digitalnih ljudskih prava iz perspektive različitih naučnih discplina, kao i primenu stečenih saznanja u tekućim domaćim projektima u predmetnoj oblasti u kojima učestvuju istraživači Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.

U Beogradu, u prostorijama Crvenog krsta Srbije, od 19. do 21. aprila 2022. godine održan je seminar iz međunarodnog humanitarnog prava na kom su učestvovale studentkinje treće godine Pravnog fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Milica Bukovičanin i Teodora Salak. O različitim temama iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava govorili su profesori sa Fakulteta političkih nauka, Fakulteta bezbednosti, Vojne akademije, kao i predstavnici Vojske Srbije. Kao posebnu prednost učešća na navedenom seminaru, studentkinje Fakulteta ističu nova saznanja, kao i lepe uspomene i nova poznanstva.

Poštovani studenti 4. godine osnovnih studija, master studija i svršeni studenti,
čast nam je i zadovoljstvo da Vas pozovemo da se prijavite na program plaćene stručne prakse kao i na konkurs za zasnivanje radnog odnosa (svršeni studenti) na poziciji pripravnika u advokatskoj kancelariji ,,Aleksić i saradnici’’ u Novom Sadu ili Beogradu.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, raspisuje konkurs za najbolji esej na temu:

„Kulturom se moj glas čuje“, u dve kategorije i to:

I kategorija – studenti osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu
II kategorija – maturanti svih srednjih škola u Srbiji.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman organizovao je 31.3.2022. godine jednodnevno predavanje za studente Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, kako bi doprineo unapređenju znanja studenata u oblasti lјudskih prava.

Na međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi”, koji je održan 09. i 10. marta 2022. godine, po sedamnaesti put na Novosadskom sajmu, uručena su priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama, među kojima je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe nagrađen velikom zlatnom medaljom, dok je Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu poneo Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma i zvanje Apsolutnog šampiona 17. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“.

Medicinsko veštačenje predstavlja nezaoblaznu sudsko-procesnu radnju. Ono je najčešće nezaobilazna ali i presudna karika u donošenju odluka većine sudskih sporova. Razvoj medicinskog prava proteklih godina doveo je do toga da se potpunije definiše pozicija pripadnika zdravstvenih profesija, ali i pozicija pacijenata kao korisnika zdravstvenih usluga. Cilj navedenog je da se i zaštita ljudskih prava u vezi sa zdravljem podigne na viši nivo.

U periodu od 29. novembra do 10. decembra 2021. godine održan je drugi ciklus studentske prakse u Višem sudu u Novom Sadu i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu u okviru predmeta krivično procesno pravo.

logo