+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održana tribina „Zakonski okvir i praksa Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom“

14.05.2014.godine Novosti

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe 14. maja 2014. godine održana je tribina na temu „Zakonski okvir I praksa Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom“. Gost predavač bio je gospodin Vladimir Ćeklić, pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje  oduzetom imovinom, dok je moderator predavanja bio prof dr Zoran Pavlović, šef krivičnopravne katedre.


Tribinu je otvorio prof. dr Zoran Pavlović koji se kroz uvodnu reč osvrnuo  na istorijski razvoj i pozitivnopravni okvir navedene teme. Zatim je gospodin Ćeklić upoznao je studente sa ovlašćenjima, obavezama i odgovornostima Direkcije. Gost predavač je uz prikaz nekoliko najvažnijih predmeta, odnosno studija slučaja koji su iz nadležnosti Direkcije pružio prisutnima  ratio legis i komparaciju prema opštoj meri oduzimanja imovinske koristi. Uporednopravno prikazana su i zakonska rešenja data u Republici Irskoj i Kraljevini Belgiji.
Kroz interaktivno predavanje studenti su pokazali posebnu zainteresovanost da u formi dijaloga saznaju što vise mogu o krivičnopravnoj problematici instituta Oduzimanje imovinske koristi, zajedno sa postupkom koji se sprovodi u cilju ostvarenja principa da niko ne može da zadrži za sebe imovinu stečenu kriminalom, ali i prikazujući slučajeve gde je imovina vraćena u situacijama kada je postupak obustavljen odlukom suda u određenim predmetima. Odgovarajući na pitanja studenata gospodin Ćeklić je ukazao na osnovne karakteristike postupka, koji se odnosi na redukciju dokaznog standarda i podele tereta dokazivanja, uz primenu FATF standarda i Preporuka. Dalje, postupak oduzimanja imovine obuhvatajući  tri faze: i to finansijske istrage, Privremenog oduzimanja predmeta i trajnog oduzimanja imovine, uz Upravljanje oduzetom imovinom suštinski predstavlja najbolji primer kako se postavljaju dobri standardi u borbi protiv organizovanog kriminala, sa dobrom praksom Direkcije, koja je prikazana tokom predavanja.
Pomoćnik Direktora Direkcije ukazao je budućim diplomiranim pravnicima i na povezanost koneksne, odnosno dopunske krivičnoprocesne forme postupka oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela sa drugim granama prava, naglašavajući potrebu da u postupku oduzimanja imovinske koristi moraju imati i visok stepen znanja iz oblasti ne samo kaznenog, dakle javnog prava, već i iz privatnog, građansko-izvršnog prava. Bez specijalizovanih znanja iz oblasti npr. privrednog prava zaposlenima u Direkciji bi bilo veoma teško da sprovode postupak upravljanja privrednim društvima, što je potvrdilo stav da bez dobre obučenosti ne bi bilo ni pozitivnih rezultata koji su prisutni u radu Direkcije.

Na kraju je planirano jednosatno predavanje, produženo za još jedan sat i završeno uz aplauz prisutnih, sa obećanjem pomoćnika direktora Direkcije da će se ponovno odazvati pozivu Pravnog fakulteta Univerziteta privredna akademija i održati slično predavanje i drugim studentima, na master i doktorskim studijama.

logo