+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Studenti Visokoškolske jedinice Pravnog fakulteta u Šapcu prisustvovali međunarodnom seminaru

04.03.2014.godine Novosti

Studenti Pravnog fakulteta iz Novog Sada 26.02.2014. godine prisustvovali su međunarodnom seminaru „Seminar on product identification and intellectual property rights“. Pod nadzorom našeg doc. dr Vladana S. Perišića i uz asistenciju advokata iz kancelarije Beslać – Jojić  i React-a, studenti  Pravnog fakulteta imali su priliku da stiču stručna, praktična i profesionalna saznanja u ovoj širokoj oblasti pravne struke od najboljih u svetu.


Seminar je bio namenjen je stručnjacima pravne struke, pravnicima koji rade u državnim organima, inspektorima, carinskim, poreskim i policijskim službama, kao i svim licima, organima i organizacijama, koja se bave pravnim profesijama, naročito specifičnim pravosudnim profesijama koje sprovode zakonodavne norme u oblasti zaštite autorskih prava i prava industrijske svojine i koji postupaju uz nužnu primenu etičkih kodeksa pravničkih profesija. Ovaj seminar ujedno je bio i jedinstvena prilika za pravnike i studente pravnih fakulteta da u okruženju 150 domaćih i stranih pravnih stručnjaka, sagledaju normativna određenja određenih društvenih ponašanja, njihovu implementaciju, praćenje efikasnosti, primenjivost normi, odnosno utvrđivanje veza između cilja i ponašanja pravnih subjekata koje do tog cilja vodi, određivanje opšteg cilja prava i posebnog cilja normi u aktu, ali i implementaciju međunarodnih normi u domaće zakonodavstvo i dugogodišnje standarde u tranzicionom okruženju, kao i njihovu harmonizaciju sa pravom EU. Na seminaru su pored domaćih stručnjaka, istaknutih advokata iz ove oblasti, veštaka i istaknutih privrednika, predstavnika resornih Ministarstava Republike Srbije, React-a, adv. Jakše Jojića, učestvovali i predstavnici najpoznatijih svetskih brendova kao što su: Apple, Levis, New Era, Stihl, LVMH, Louis Vuitton, Audi,  Dupont,  Hewlett Packard  i drugi.    
Interesantna je i konstatacija sa obrazloženjem dela pravnog sistema koji upućuje na koordinaciju u praksi i  sprovođenje zakona i drugih propisa od strane izvršne i sudske vlasti. Efikasnost pravnog sistema mogla se sagledati kroz nastanak i primenu pravnog propisa sa svim društvenim i državnim resursima sve uz pomoć pravnih tehnika i visokog etičkog standarda pravničkih profesija, odnosno Pravne etike kao nauke u celini. Uzročne veze i suštinu ponašanja subjekata, različite pristupe moralu i moralnosti, odredili su najveći stručnjaci praktičari.  Pravnici normativci su pokazali kako se formulišu norme uz visoko pravničko znanje i iskustvo i objasnili sve konkretne moguće probleme, terminološkog, kategorijalno pojmovnog i jezičkog sa primenom kroz pravila sudskog i upravnog postupka. O ovom teorijsko-praktičnom aspektu govorio  je doc. dr Vladan S. Perišić sa Pravnog fakulteta koji je dugogodišnji stručni saradnik organizatora i čiji koautorski rad iz ove oblasti, objavljen u vrhunskom  međunarodnom časopisu je “dobra smernica za  buduća postupanja”- kako je istakao ovlašćeni predstavnik organizatora, adv. Jakša Jojić.

Studenti Visokoškolske jedinice Pravnog fakulteta u Šapcu i matičnog odeljenja u Novom Sadu, su tokom sedmočasovnog rada ispoljili spremnost, da primenjujući svoja stečena znanja, zapaze da u izvesnoj  meri kod povrede prava intelektualne svojine mora postojati i  mera posebnog nadzora od strane MUP-a Republike Srbije i uvezanost sa carinom i ostalim državnim organima, nevladinim sektorom, ali i savesnim građanima. Sve radi efikasnosti u prevenciji i suzbijanju povreda prava intelektualne svojine od vrlo veštih i specijalno obučenih kriminalnih grupa. Ovim seminarom održano je još jedno uspešno javno predavanje, nužna nastavno, teorijsko – praktična nastava za naše studente.

Studenti Pravnog fakulteta se zahvaljuju React-u i advokatskoj kancelariji Beslać- Jojic iz Beograda i posebno Dekanu Pravnog fakulteta, koji je obezbedio studentima svu potrebnu stručnu pomoć, pripremu materijala, konsultacije i logistiku i time im omogućio prisustvo ovako značajnom seminaru.

logo