+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Studentska praksa u Višem sudu u Novom Sadu i program Studija slučaja

13.12.2019.godine Novosti

Studenti treće godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu su u okviru nastave na predmetu Krivično procesno pravo učestvovali u programu studentske prakse na krivičnom odeljenju Višeg suda u Novom Sadu u periodu 18. novembar – 29. novembar 2019. godine.

Glavni koordinator studentske prakse u Višem sudu u Novom Sadu bila je Maja Deman, viši sudijski pomoćnik.

Program studentske prakse u Višem sudu u Novom Sadu je započeo upoznavanjem studenata sa Višim sudom u Novom Sadu i preliminarnom podelom zadataka za simulaciju suđenja koja se, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, održava po završenom programu studentske prakse. Studenti su prvog dana prakse imali priliku da prisustvuju predavanjima iz oblasti prvostepenog krivičnog postupka koje je održao sudija mentor u okviru studentske prakse, dr Vidoje Mitrić. Studenti su takođe imali priliku da se upoznaju i sa materijom koja se tiče prethodnog postupka i postupka izvršenja krivičnih sankcija, a kroz predavanje sudije za prethodni postupak Nenada Simovića.

U toku trajanja prakse, studenti su imali prilike i da borave u prostorijama Višeg javnog tužilaštva. Studente je sa radom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, upoznao tužilački pomoćnik Milan Sremčev.

U toku dve nedelje, koliko je studentska praksa trajala, studenti su imali prilike da prisustvuju glavnim pretresima u postupcima za brojna krivična dela, kao što su na primer, krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga, krivično delo nedozvoljeni prelazak državne granice, krivično delo zloupotreba službenog položaja, krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, i dr.

Poslednji dan prakse bio je posvećen simulaciji suđenja, koja je realizovana u sudnici 228 Višeg suda u Novom Sadu.

Nakon održane studentske prakse u Višem sudu u Novom Sadu, u prostorijama Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, za studente treće godine osnovnih akademskih studija, a u okviru predmeta Krivično procesno pravo, održan je program Studije slučaja, u periodu 02. decembar – 09. decembar 2019. godine.

U realizaciju programa Studije slučaja bili su uključeni Viši sud u Novom Sadu i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Glavni koordinatori Studije slučaja bili su Maja Deman, viši sudijski pomoćnik, kao i Milan Sremčev, tužilački pomoćnik. Studija slučaja je obuhvatila praktičan rad sa studentima, koji je primarno obuhvatio obuku studenata u pisanju sudijskih odluka i podnesaka, zatim, tumačenje pravnih akata, te analizu konkretnih slučajeva.

Cilj praktičnog rada i uopšte pristupa koji podrazumeva koncept Studije slučaja jeste da studenti treće i četvrte godine fakulteta steknu realna, praktična znanja i veštine, te da svoja stečena teorijska znanja direktno primene u budućoj praksi, kao i osposobljavanje studenata za obavljanje pravničkih profesija.

Studentsku praksu u Višem sudu u Novom Sadu, kao i program Studije slučaja, organizovale su prof. dr Jelena Matijašević Obradović, profesor na predmetu Krivično procesno pravo i Savetnica dekana za nastavna i vannastavna pitanja, kao i advokat Jelena Lukavac, saradnica na predmetu Krivično procesno pravo.

logo