+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Studenti osnovnih i master studija na Regionalnom forumu mladih lidera

26.11.2019.godine Konferencije

Studenti osnovnih i master studija Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu su od 22. do 24. novembra 2019. godine zajedno sa prof. dr Zoranom Pavlovićem, učestvovali na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održao u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog fonda za političku izuzetnost u hotelu Park u Novom Sadu.

Regionalni forum mladih lidera je godišnja konferencija koja okuplja preko 200 mladih lidera iz zemalja Zapadnog Balkana, koji su učestvovali u diskusijama o trenutnim temama i izazovima za mlade. U petak, 22. novembra 2019. godine, na svečanom otvaranju foruma, prisutnima su se obratili organizatori foruma, Aleksandar Simurdić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Posle svečanog otvaranja foruma, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, svečano je primio sve učesnike u zgradi Pokrajinske vlade, gde je mladima poželeo dobrodošlicu u Novi Sad i uspešan rad foruma. Drugog dana foruma, prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljanje Zoran Janković, koji su u diskusiji odgovarali mladima na pitanja koja su od najvećeg značaja po njih. Zatim posle njih, mladima su se obratili i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji su zajedno sa predstavnicima mladih lidera diskutovali o trenutnim problemima i izazovima sa kojima se mladi susreću, pokušavajući da zajedno kroz diskusiju poboljšaju položaj mladih. Poslednjeg dana foruma se prisutnima obratila i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je iznela najnovije istraživanje te institucije koje se tiče mladih odnosno broja mladih koji su na određenim funkcijama u jedinicama lokalne samouprave i u gradovima na teritoriji Republike Srbije. Posle predstavljanja istraživanja, mladima su se obratili i Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici (Sem Fabrizi) i Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji NJ.E. Tomas Šib (Thomas Schieb). Forum su zatvorili premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, koji su na poslednjem panelu izneli šta države rade kako bi zadržale mlade i o gorućim problemima i izazovima sa kojima se mladi suočavaju svakodnevno. Na panelu pored premijera dve države, učestvovali su i dr Tanja Miščević, zamenica generalnog sekretarta Saveta za regionalnu saradnju, Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju sa mladima i dr Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

logo