+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Održan međunarodni naučni skup ,,Privrednopravni okvir i ekonomski razvoj država jugoistočne Evrope"

20.11.2019.godine Novosti

Akademicima Vesni i Branku Vučkoviću iz Crne Gore uručene zlatne plakate za dugogodišnju uspešnu saradnju

U organizaciji Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija 14. novembra 2019. godine održan je u prostorijama Fakulteta u Novom Sadu međunarodni naučni skup pod nazivom “Privrednopravni okvir i ekonomski razvoj zemalja Jugoistočne Evrope”. Svoje radove iz oblasti privrednog, ekološkog i krivičnog prava kao i ekonomije na ovom skupu prezentovalo je 82 naučna radnika iz sedam evropskih zemalja.

Naučni skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta prof. dr Mirko Kulić, a na plenarnoj sednici učesnike i goste je pozdravio Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Uvodno izlaganje na planarnoj sednici održao je prof. dr Nenad Avramović, šef Privrednopravne katedre Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, na temu “Uticaj neoliberalne tranzicije i politike Evropske unije na privrednopravni i ekonomski okvir Republike Srbije”. Tom prilikom naglašen je značaj i aktuelnost teme koja obuhvata ekonomske reforme i njihov privrednopravni okvir kao preduslov uspešne transformacije društveno-ekonomskog i političkog sistema zemalja Jugoistočne Evrope. Uticaj eks socijalističkih država na međunarodnu podelu rada je još uvek nedovoljan, a položaj Srbije u međunarodnim odnosima izuzetno složen. Privredni rast je još uvek nezadovoljavajući, pa su investicije u održivi i ekološki ekonomski razvoj pretpostavke za podizanje životnog i društvenog standarda građana u državama Jugoistočne Evrope.

Profesor Vladimir Džatijev, šef Katedre krivičnopravnih nauka Ruske akademije za advokaturu i notarijat, izneo je iskustva i krivično pravne mehanizme za obezbeđenje ekonomskog razvoja koji se koriste u Rusiji. Gost iz Austrije, akademik dr Volfgang Rorbah sa bečkog Univerziteta zdravlja i društvenih nauka, svoje izlaganje posvetio elementarnim katastrofama i osiguranju u aktuelnom trenutku istakavši neophodnost intenziviranja međunarodne saradnje u oblasti ekološke zaštite i osiguranja.

Na plenarnoj sednici za dugogodišnju saradnju u oblasti krivičnopravnih nauka akademicima Vesni i Branku Vučkoviću iz Crne Gore Dekan Pravnog fakulteta uručio je Zlatne plakete, koje im je dodelilo Naučno-nastavno veća Pravnog fakulteta.

Skup je, po okončanju plenarnog zasedanja, nastavljen u dve sesije. Ekonomski aspekti razvoja država, promene u sferi ekološkog prava i prava privrednih subjekata zemalja Jugoistočne Evrope bile su predmet rasprava koje su rezultirale nizom inovativnih predloga jedne sesije. O krivičnopravnim aspektima promena izazvanih tranzicionom transformacijom privrednopravnog okvira, raspravljalo se u oviru druge sesije. Najveći broj tema bio je posvećen oblicima ispoljavanja privrednog kriminaliteta i pitanjima korupcije.

Organizaciju ovog međunarodnog skupa, koji je izazvao interes šire naučne i stručne javnosti pomogao je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine. Pedeset i jedan naučni rad sa ovog skupa, u kom su učešće uzeli naučni poslenici iz Rusije, Austrije, Kipra, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, je objavljen u Zborniku radova.

logo