+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Učešće studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu na radionici iz međunarodnog humanitarnog prava

18.11.2019.godine Novosti

Studenti četvrte godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Aleksander Jurkovnik, Milan Cvejanov i Đorđe Milić, su 13. i 14. novembra 2019. godine učestvovali na seminaru/radionici o Međunarodnom humanitarnom pravu u organizaciji Crvenog krsta Srbije.

Cilj održavanja ovog seminara ogleda se u podsticanju interesovanja studenata za ovu oblast, kao i boljem razumevanju i prihvatanju ove grane prava. Studenti Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu,  Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu,  Vojne akademije Univerziteta Odbrane, Fakulteta za poslovne studije i pravo u Beogradu, Fakulteta bezbednosti, Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, bliže su se upoznali sa aktivnostima Crvenog krsta Srbije, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, i razmeni ideje i iskustva sa stručnjacima u oblasti međunarodnog humanitarnog prava, oficirima Generalštaba Vojske Srbije, predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Kao panelisti na tribini su učestvovali Ambasador Branimir Filipović, pomoćnik ministra za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije; Profesor dr Vesna Knežević Predić; Gordana Milenković, zamenik šefa regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Regionalne delegacije u Beogradu; generalni sekratar Crvenog krsta Srbije, Ljubomir MIladinović. Igrajući razne uloge, studenti su bili u situaciji i da „iskuse“ primenu pravila međunarodnog humanitarnog prava, okvalifikuju zamišljene oružane sukobe, kao i da u svojstvu stručnjaka odlučuju o primeni pravila, oslanjajući se na svoje poznavanje teorije i prakse. Pripremnu nastavu iz Međunarodnog humanitarnog prava studentima Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu koji su učestvovali na ovom seminaru držali su, prodekanka za međunarodnu saradnju, doc.dr Marijana Mladenov i studentkinja demonstrator u nastavi Mirjana Sentin.

logo