+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Održana tribina ,,Glavni pretres’’ na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe

31.10.2019.godine Novosti

U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu 29.10.2019. godine Tamara Radović, sudija i predsednica Osnovnog suda u Novom Sadu održala je tribinu pod nazivom ,,Glavni pretres’’ studentima, sa izuzetnim odzivom na ovu temu.

,,Ko krši zakone, označavaju ga kao grešnika i kažnjavaju ga’’ – Platonovom izrekom sudija Tamara Radović je otvorila tribinu i nastavila izlaganje o izmenama i razvoju zakonodavstva kroz vreme i njegovom sadašnjem formiranju i novinama koje ono donosi. Danas postoji nova faza u krivičnom postupku, faza pod nazivom pripremno ročište koja je nastala kao rezultat primedba iz prakse, na dužinu trajanja glavnih pretresa. Uvođenje pripremnog ročišta daje mogućnost da se preduhitri predlaganje dokaza paušalno, što je ranije bio čest slučaj. Zakon je predvideo da se ono održava pred predsednikom i većem, što predstavlja efikasno rešenje i ubrzava proces.

Prof. dr Jelena Matijašević Obradović, savetnica dekana za nastavu i vannastavne aktivnosti je istakla da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe svojim studentima omogućava da pored nastave dođu u dodir i sa praktičnim iskustvima kroz organizovane prakse i gostujuća predavanja istaknutih stručnjaka iz oblasti koje izučavaju na studijama. Na taj način Pravni fakultet za privredu i pravosuđe studentima pruža više od osnovnog pravničkog obrazovanja koje svakako stiču na predavanju.

Studenti su na kraju predavanja imali priliku da postavljaju pitanja predsednici Osnovnog suda u Novom Sadu Tamari Radović i dobiju informacije sa kojim sve situacijama se mogu susretati kao profesionalci a da to sada ne mogu pronaći u udžbenicima.

logo