+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

USPEŠNO UČEŠĆE NAŠIH STUDENATA NA TAKMIČENJU U SIMULACIJI SUĐENJA

ELSA Beograd (Evropsko udruženje studenata prava i mladih pravnika) svake godine u maju organizuje projekat Pravnici na poslu pod sloganom Choose your career. Projekat obuhvata sajam zapošljavanja i praksi, zatim edukativni deo i takmičenje u simulaciji suđenja na nacionalnom nivou.

U okviru takmičenja u simulaciji suđenja učestvovali su studenti Pravnog fakulteta, Visokoškolske jedinice u Beogradu i studenti državnih pravnih fakulteta iz Novog Sada, Beograda i Niša.

Takmičenje je bilo iz krivičnopravne materije. Žrebom su određeni polufinalni parovi. Pravni fakultet u Beogradu protiv Pravnog fakulteta iz Novog Sada, a drugi polufinalni par su činili studenti sa Pravnog iz Novog Sada i studenti Pravnog fakulteta, VŠJ Beograd. Tim našeg fakulteta činili su studenti četvrte godine studija Milana Medaković, Dragana Cvitan, Vladimir Radulović i Nemanja Aleksić, a u pripremama im je pomagala asistentkinja msr Nada Đurićić.

Sistem takmičenja je takav da studenti dobijaju slučaj par dana pre same simulacije, kako bi napisali optužnicu, odnosno odgovor na optužnicu, zavisno od strane koju tim dobije, te kako bi se pripremili za pretres, odnosno samu simulaciju. Studentima u toku pripreme obično pomažu asistenti, a na takmičenju su prepušteni sami sebi i tada dobijaju priliku da pokažu znanje koje su stekli na fakultetu.

U polufinalu simulacija je bila između tima Pravnog fakulteta u Beogradu i Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, a dalje se plasirao beogradski tim. Naš tim u polufinalu imao je ulogu odbrane, dok je na strani tužioca bio tim Pravnog fakulteta u Nišu. Sudsko veće činili su sudija Prvog Osnovnog suda u Beogradu Vlatko Stojanovski, advokat Sanja Pavlović i student četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu. Iako su oba tima bila odlična i pokazala su da su među njima kvalitetni budući pravnici, studenti našeg fakulteta su zaslužno pobedili i plasirali se dalje u finale.

U finalu je u ulozi tužioca bio tim Pravnog fakulteta u Beogradu, dok sa druge strane naši studenti imali ulogu odbrane. Sudsko veće činili su sudija Prvog Osnovnog suda u Beogradu Ljudmila Miljković i prestižni advokati Predrag Marić i Miro Orović.

Takmičenje je bilo vrlo zanimljivo, dinamično, studenti su davali sve od sebe, trudili se, ispitivali svedoke, postavljali pitanja, ulagali prigovore… Oba tima bila su odlična! Pobedu u finalu odneo je tim Pravnog fakulteta u Beogradu, dok su studenti Pravnog fakulteta, VŠJ Beograd osvojili prestižno drugo mesto!

Veoma smo ponosni na Milanu, Draganu, Vladimira i Nemanju, jer su pokazali odlično poznavanje prava i još jednom dokazali da znaju da primene pravo u praksi.

Naši studenti su i na ovom takmičenju opravdali slogan fakulteta – S pravom najbolji!

logo