+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

„Zemunski klan, ubistvo premijera Đinđića, akcija Sablja, neispričana priča“

15.03.2017.godine Novosti

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu bio je domaćin gospodinu Miletu Novakoviću, policijskom pukovniku u penziji, koji je održao predavanje pod nazivom „Zemunski klan, ubistvo premijera Đinđića, akcija Sablja, neispričana priča“.

U prepunom amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ Mile Novaković je manirom vrsnog analitičara i hronološki precizno opisao jedan od najtežih perioda u našoj skorašnjoj istoriji – uspon i pad jednog od najopasnijih mafijaških klanova u istoriji Srbije, tzv. „Zemunski klan“, ali i sve relevantne događaje koji su obeležili početak 2000-ih.

Početkom devedesetih godina Dušan Spasojević i Mile Luković došli su u Beograd, bavili se sitnim kriminalom i uz obilatu pomoć stanja u državi, za desetak godina formirali mafijašku grupu koja je izvršila preko trideset ubistava, desetak otmica, prodali na tone droge, i na kraju, organizovali ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Priča o zlodelima „Zemunskog klana”, najveće kriminalne organizacije na ovim prostorima. Ispovest Zvezdana Jovanovića kako je jednim metkom iz snajpera ubio Đinđića. Zašto je i kako jedan krimi klan postao brži i jači od države? Kako je, za jedan sat, napisana poternica za deset članova bande? Odakle komandant JSO Legija sa podzemljem?
Ima li misterije oko ubistva Spasojevića i Lukovića u Meljaku? Da li je Ljubiša Buha Čume znao šta se sve zbiva? Da li je bilo špijuna i saradnika kriminalaca u policiji, sudstvu, obezbeđenjima, elitnim jedinicama? Ko se u državi bojao „Zemunaca”, Legije i podzemlja?

Na sva ova pitanja u predavanju koje je trajalo preko dva sata dobili smo odgovore uz mnoštvo fotografija i video-snimaka ovih događaja. Ovu istinitu i do sada neispričanu priču i njene najuzbudljivije detalje ispričao nam je pukovnik Mile Novaković, penzionisani načelnik kriminalističke policije Srbije i jedan od rukovodilaca istrage ubistva premijera i akcije „Sablja“. Čovek koji je bio aktivan učesnik jedne od najdelikatnijih borbi koju država nije smela da izgubi. Čovek koji je obavio razgovor i dobio priznanje od ubice premijera, Zvezdana Jovanovića.

Ovo predavanje su organizovali i pripremili prof. dr Dragan Ilić, prof. dr Aleksandra Tešić i prof. dr Miloš Marković, uz značajnu pomoć i podršku marketing-tima našeg univerziteta, ali i uz veliku i nesebičnu pomoć svih kolega sa Pravnog fakulteta i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment.

logo