+381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Predstavnici Pravnog fakulteta učestvovali na godišnjoj konferenciji mreže "Život bez nasilja"

29.12.2016.godine Konferencije

Institucija Pokrajinskog ombudsmana, koja već osam godina koordinira rad mreže „Život bez nasilja“, organizovala je juče u Velikoj sali Skupštine APV konferenciju pod nazivom „Objedinjeno delovanje institucija u zaštiti od nasilja u porodici i nad ženama – praksa u Vojvodini“. Učesnici konferencije su razgovarali o ulozi zdravstvenih ustanova u zaštiti žrtava nasilja u porodici. Osim predstavnica nadležnih pokrajinskih institucija o svom iskustvu govorili su i predstavnici i predstavnice vojvođanskih domova zdravlja.

Konferenciju su otvorili potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof. dr Zoran S. Pavlović, šef krivičnopravne katedre na Pravnom fakultetu.

Snežana Sedlar pozdravila je zajedničke napore i zajedničko delovanje svih činilaca u lancu sprečavanja i borbe protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

Izražavajući zadovoljstvo što je ovaj skup okupio predstavnike i predstavnice svih institucionalnih sistema na svim nivoima vlasti, stručne i naučne javnosti, ali i i organizacija civilnog društva, Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik, posebno je istakao ono što je cilj osnivanja, ali i osnov funkcionisanja Mreže "Život bez nasilja", čijim radom koordinira institucija na čijem je čelu. "Moja želja je da danas ovde, zajedničkim naporom učinimo sve kako bismo povratili poverenje građana u institucije. Kako bismo svima onima koji su ugroženi i viktimizirani pokazali da nisu sami i da, ma kako to prozaično zvučalo, pokažemo da država vodi računa o interesima svojih građana. Takođe, želimo da pošaljemo jasnu poruku onima koji vrše nasilje da se ono neće tolerisati. Da nećemo okrenuti glavu na drugu stranu i da imamo jasnu strategiju netolerancije, kažnjavanja, ali i obavezujućeg tretmana nasilnika. Tek sistemskim, holističkim pristupom, moguće je učiniti značajniji pomak u zaštiti žena, ali i drugih žrtava nasilja. Tek postizanjem visokih standarda u radu svih karika u lancu postupanja moći će se ostvariti projektovani ciljevi. Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika, a prevencija nasilja ne trpi ovakve slabosti", pručio je prof. dr Zoran Pavlović.

Učesnicima su se tokom uvodne plenarne sesije obratili i Slobodan Josimović, zamenik tužioca u novosadskom Višem javnom tužilaštvu i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra. Priliku da aktivno učestvuju u radu Konferencije imali su i predstavnici Pravnog fakulteta, doc. dr Sanja Škorić, doc. dr Joko Dragojlović i doc. dr Nenad Bingulac, a u okviru jednog od četiri panela posvećenih specifičnim temama. Konferencija je ove godine okupila oko 120 predstavnika sudova i tužilaštava, policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, jedinica lokalne samouprave, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i lokalne zaštitnike građana i predstavnike stručne i akademske javnosti.
Zaključci sa godišnje konferencije Mreže "Život bez nasilja" biće upućeni nadležnim organima sa ciljem da se ukaže na aktuelna pitanja i probleme u vezi sa postupanjem u slučajevima nasilja u porodici i rodno uslovljenog nasilja, odnosno na mogućnosti unapređenja formalnopravnog okvira i rada institucija u cilju njegove prevencije i sprečavanja.

logo