+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Gostujući stručnjaci na okruglom stolu “Zapadni Balkan i Evropska Unija u tektonskim globalnim promenama”

20.12.2016.godine Novosti

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu 15.12.2016. organizovao je okrugli sto na temu “Zapadni Balkan i Evropska Unija u tektonskim globalnim promenama”, tom prilikom ugostivši nekoliko renomiranih stručnjaka iz zemlje i inostranstva. 

Sa prestižnog univerziteta Monterej u Meksiku stigao je publici već poznat profesor dr Dejan Mihailović, filozof politike koji će i ove školske godine deo svojih aktivnosti usmeriti na rodni Novi Sad. Studentima Privredne akademije po prvi put su se predstavili dr Aleksandar Gajić, viši naučni saradnik Instituta za Evropske studije u Beogradu, čija se istraživanja kreću na prostoru društvene i pravno-političke teorije, međunarodnih odnosa i studija kulture, kao i prof. dr Ljubiša Despotović, viši naučni saradnik Instituta za političke studije u Beogradu, čije su oblasti ekspertize politički sistemi, politička sociologija, geopolitika, socijalna ekologija, teorije i modeli demokratije.
Okupljene je najpre pozdravila prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu i profesor emeritus na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment i na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Potom je dr Aleksandar Gajić dao sveobuhvatan uvod, sa više aspekata objasnivši tri najznačajnija događaja koja su obeležila političku scenu 2016 godine: odluku britanskih građana da njihova zemlja istupi iz EU, zatim neuspeli puč na Erdoganov režim u Turskoj i najzad pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, koje je sa razumljivim interesovanjem pratio čitav svet. Profesor Ljubiša Despotović upozorio je na one aspekte navedenih događaja koji su obično skriveni od očiju javnosti, ukazavši na važnost kritičkog mišljenja i veštinu dekonstrukcije medijskih poruka. Time je otvorena kontraverzna tema takozvanih konspiroloških teorija kojima se često dezavuišu istinita zapažanja, čija se popularizacija kosi sa interesima svetskih ekonomskih i političkih moćnika. Profesor Mihailović je stavio aktuelna dešavanja u kontekst krize kapitalističkog sistema, i ukazao na neophodnost epistemološke dekolonizacije, tj. oslobađanja od nametnutih spoznajnih obrazaca.
Završnu reč dao je koordinator za međunarodnu saradnju Privredne akademije, prof. dr Dragan Ilić, iskazavši nameru ove institucije da intelektualnu razmenu sa inostranstvom, ali i najprestižnijim domaćim ustanovama visokog obrazovanja, tretira kao jedan od prioriteta.

logo