+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Univerzitet Privredna akademija organizovao predavanje o Halijard misiji

26.09.2016.godine Novosti

 

Na Univerzitetu Privredna akademija 21.09.206. godine održana je otvorena tribina na temu OSS Halyard mission: smela akcija spašavanja više od 500 američkih i savezničkih pilota u Srbiji iza neprijateljskih borbenih linija tokom Drugog svetskog rata. Predavanje je održala dr Xenia Vujnovich Wilkinson, diplomata u penziji.


Tribinu je otvorila prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, koja je poželela toplu dobrodošlicu i istakla da je ova tema veoma značajna, jer se o istoj malo zna iako je ova misija bila jedna od najvećih misija spašavanja u istoriji ratovanja.
Dr Xenia Vujnovich Wilkinson je kroz predavanje upoznala, studente Pravnog fakulteta i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, kao i brojne goste, sa Haljard misijom koja je realizovana tokom Drugog svetskog rata na području današnje Srbije. Kratkim osvrtom na porodičnu istoriju, objasnila je korene svoje familije i o tome kako je na početku 20. veka bračni par iz Like emigrirao u Ameriku gde su se borili i radili za opstanak svoje porodice. U toj porodici rođen je Džordž Vujnović koji je kasnije dobio stipendiju Univerziteta u Beogradu, a počinje da studira 1934. godine došavši u Beograd.
Svi prisutni su imali priliku da čuju i zanimljive detalje iz života Vujnovića, o Džordž Vujnoviću, ocu gospođe Xenie Vujnovich Wilkinson, koji je bio odlikovan srebrnom zvezdom za učešće u Halijard misiji spašavanja i njegove supruge Mirjane Lazić, profesorice engleskog jezika.
Nakon predavanja, studenti i gosti Univerziteta Privredna akademija uživali su u autorizovanom dokumentarom filmu o Halijard misiji, u kom kroz formu intervjua gospodin Vujnović hronološki opisuje događaje njegovog života u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Autori Daniel Šunter i Bojan Dragićević su takođe bili prisutni i spremni da pruže odgovore na sva pitanja publike koja su usledila po završetku fima.

logo