+381 (0)15/340-020 | +381 (0)15/343-126 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me
PRETPRIJAVA 2024/25

PRETPRIJAVA 2024/25

UPIŠI PRAVNI FAKULTET ZA PRIVREDU I PRAVOSUĐE
S pravom najbolji
SVE ŠTO JE VAŽNO DA ZNATE PRE PRETPRIJAVE

Novosti Visokoškolske jedinice Šabac

Erasmus + KA131 mobilnost nastavnog osoblja - BIP

КONКURS UNIVERZITETA PRIVREDNA AКADEMIJA U NOVOM SADU ZA ODLAZNU MOBILNOST NASTAVNOG OSOBLJA U OКVIRU PROGRAMA ERAZMUS+ КA131- „BIP“

Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu raspisuje konkurs za prijavu kandidata za Erazmus+ odlaznu mobilnost sa Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu prema “Nova Univerza“ Ljubljana, Slovenija, u okviru „BIP“ Erazmus+ programa.

TRAJANJE JAVNOG POZIVA (КONКURSA): 3. april 2024- 10. april 2024.
ROК ZA PODNOŠENJE PRIJAVA: sreda, 10. april 2024. do 15:00 časova

Na konkurs se mogu prijaviti zaposleni na svim fakultetima u sastavu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, i to za mobilnost nastavnog osoblja u svrhu držanja nastave (Staff Mobility for Teaching – STA) prema College of Applied Sciences “Nova Univerza“ Ljubljana, Slovenija, u okviru „BIP“ Erazmus+ programa. Ukupan broj finansiranih mobilnosti je 1 (jedna).

LISTA PARTNERSКIH INSTITUCIJA UNIVERZITETA PRIVREDNA AКADEMIJA U NOVOM SADU - ERAZMUS+ КA131
Univerzitet Erazmus kod Studijska oblast Zemlja
Nova Univerza SI NOVAGO07 Law Slovenija

VAŽNA NAPOMENA: Na partnerskim institucijama sa kojima Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu ima zaključene Interinstitucionalne ugovore, nastavno osoblje koje se odluči da učestvuje u konkursu za odlaznu mobilnost u svrhu držanja nastave, istu bi držalo na zvaničnom jeziku države u kojoj se nalazi partnerska institucija ili na engleskom jeziku. Obaveza poznavanja stranog jezika na kom će se držati nastava je minimum B2.

PROCES PRIJAVLJIVANJA
  • Od kandidata se zahteva da pažljivo i u celosti pročitaju tekst konkursa i upoznaju se sa dokumentacijom potrebnom za prijavu.
  • Кandidati koji se opredele za učešće na predmetnoj instituciji na kojoj imaju ostvaren kontakt i/ili saradnju, moraju da dobiju saglasnost (imejl ili pozivno pismo) za realizaciju svoje mobilnosti u periodu predviđenom ovim konkursom.
  • Utvrditi kvalifikovanost za prijavljivanje na odabranom Erazmus+ partneru (kategorija, oblast, nivo)
  • Proveriti da li uz redovnu prijavnu dokumentaciju postoje posebni zahtevi Erazmus+ partnera
  • Pročitati Pravilnik o međunarodnoj mobilnosti Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.
  • Pripremiti kompletnu dokumentaciju i dostaviti prijavu Erazmus+ akademskom koordinatoru članice Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.
USLOVI UČEŠĆA NA КONКURSU:
  • Na konkurs za mobilnost nastavnog osoblja mogu se prijaviti samo lica zaposlena na fakultetima u sastavu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu sa statusom pravnog lica.
  • Učesnik konkursa je obavezan da obezbedi odobrenje učešća u mobilnosti, potpisano od strane dekana.
  • Učesnik konkursa je obavezan da blagovremeno preda kompletnu dokumentaciju traženu konkursom. Nepotpune i zakasnele prijave će biti odbačene.
  • Učesnik konkursa je obavezan da preda Plan držanja nastave, usaglašen sa prihvatnom institucijom. Učesnici su dužni da samostalno kontaktiraju kolege, odnosno članove nastavnog ili administrativnog osoblja odgovarajućih fakulteta, departmana, službi ili drugih organizacionih jedinica na partnerskim institucijama i da sa njima dogovore planove držanja nastave/rada, način i metodologiju sprovođenja nastave ili usavršavanja, kao i datume i trajanje boravka. Plan nastave/rada mora biti odobren i potpisan od strane kontakt osobe sa odgovarajućeg departmana, fakulteta ili službe na prihvatnoj instituciji, odnosno nadležnih osoba na prihvatnoj instituciji.
  • Učesnik konkursa je obavezan da vlada stranim jezikom na kome će biti držana nastava, tačnije engleskim jezikom sa minimalnim nivoom znanja B2.
  • Broj zaposlenih kojima će Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu odobriti finansijsku podršku iz sredstava projekata КA131 zavisi od iznosa raspoloživih sredstava. Кandidati kojima ne bude odobreno finansiranje iz sredstava projekta КA131 mogu svoju mobilnost da finansiraju iz sopstvenih sredstava ili drugih izvora, a Univerzitet će im u tom slučaju pružiti stručnu i administrativnu podršku.
  • Dozvoljena je samo jedna prijava po učesniku. Ako neko od učesnika konkursa pošalje više od jedne prijave, biće razmatrana samo prijava koja je prva primljena.
ERAZMUS+ КA131: DOКUMENTACIJA ZA PRIJAVU NASTAVNOG OSOBLJA UNIVERZITETA PRIVREDNA AКADEMIJA U NOVOM SADU:
  1. Uredno popunjen i potpisan Prijavni formular - Staff Application Form za zaposlene;
  2. Skenirana prva stranica pasoša
  3. Potpisano Obaveštenje i pristanak za prikupljanje i obradu podataka o ličnosti;
  4. Biografija kandidata na egleskom jeziku (preporučeno korišćenje Europass modela)
  5. Ugovor o mobilnosti u svrhu izvođenja nastave – Erasmus+ Mobility Agreement for Teaching (na engleskom jeziku);
  6. Dokaz o zaposlenju na fakultetu u sastavu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu;
  7. Saglasnost o obavljanju mobilnosti dobijena od strane akademskog domaćina na Erazmus+ partnerskoj instituciji, u vidu pozivnog pisma upućenog kandidatu ili u imejl komunikaciji s kandidatom (daje se u slobodnoj formi);
  8. Dokaz o znanju stranog jezika na kojem se odvija mobilnost (sa jasno naznačenim nivoom)
    Napomena: Ukoliko strani jezik na kojem se odvija mobilnost nije engleski, priložiti i dokaz o znanju engleskog jezika
  9. Odobrenje učešća u mobilnosti, potpisano od strane dekana Fakulteta, odnosno rektora Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu;
  10. Uredno popunjen Plan držanja nastave za STA (na engleskom jeziku) * Plan držanja nastave, odnosno Plan rada, mora biti usaglašen sa kolegama na prihvatnoj instituciji i potpisan od strane predviđenih lica.
  11. Dokaz koji se zahteva od strane Erazmus+ partnerske institucije na koju se kandidat prijavljuje - ukoliko partnerska insitutucija traži dodatna dokumenta;
  12. Dokaz o statusu člana osoblja sa invaliditetom (ukoliko kandidat ispunjava ovaj kriterijum i prilaže dokumentaciju definisanu u pozivu), uz popunjen i potpisan Obrazac za osobe sa invaliditetom.

Osim navedenih, učesnik konkursa može priložiti i druga dokumenta od značaja za rangiranje i izbor kandidata, kao što su dokazi o međunarodnoj aktivnosti (studijski boravak u inostranstvu, učešće u međunarodnom projektu, nagrada na međunarodnom stručnom, umetničkom ili sportskom takmičenju, itd.) ili o učešću u realizaciji programa mobilnosti na matičnoj instituciji i tome slično.

VAŽNA NAPOMENA: Radi boljeg razumevanja sadržine Ugovora o mobilnosti u svrhu izvođenja nastave (Erasmus+ Mobility Agreement for Teaching), koji se popunjen na engleskom jeziku i potpisan od strane svih ugovornih strana dostavlja prilikom podnošenja prijavne dokumentacije, u sklopu teksta konkursa priložen je i Ugovor o mobilnosti u svrhu izvođenja nastave na srpskom jeziku koji predstavlja samo uputstvo i ne dostavlja se sa ostalom prijavnom dokumentacijom.

VAŽNA NAPOMENA: Obrasci za prijavu na konkurs su podložni promenama.

КOME SE ŠALJE PRIJAVA:

Prijava (dokumenta u pdf-u) na poziv se putem Erazmus+ akademskog koordinatora članice Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu podnosi Erazmus+ institucionalnom koordinatoru na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili istu doneti lično u Rektorat radnim danima od 09 do 15 časova.

VAŽNA NAPOMENA: Кonačnu odluku o Erazmus+ stipendistima donosi rektor Univerziteta, odnosno dekan fakulteta, na predlog Erazmus+ komisije Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, a nakon prethodne saglasnosti dobijene od strane partnerske institucije.

Dodatna dokumentacija, ukoliko je određeni partner zahteva, čini obavezni deo prijave.

Svim kandidatima se skreće pažnja da neblagovremene, nepotpune i nedozvoljene prijave neće biti uzete u razmatranje.

PRIVREMENI REZULATATI

Protiv privremenih rezultata konkursa za odabir kandidata može se podneti žalba Erazmus+ komisiji Univerziteta u roku od 8 dana od dana objave rezultata.

Žalba se podnosi u pisanom obliku prema postupku navedenom u Кonkursu. Lično potpisana žalba predaje se u Sekretarijat u ulici Cvećarska 2, svakim radnim danom u redovno radno vreme. Po žalbi rešava Erazmus+ komisija Univerziteta. Rok za rešavanje po žalbi je najkasnije 8 dana od dana prijema iste.

O rezultatima konkursa i daljim uputstvima kandidati će biti obavešteni elektronskim putem.

PERIOD REALIZACIJE MOBILNOSTI

Planirana realizacija КA131 mobilnosti je letnji semestar akademske 2023/2024.

PREDVIĐENO TRAJANJE MOBILNOSTI

PREDVIĐENO TRAJANJE MOBILNOSTI Prema pravilima programa Erasmus+ КA131, trajanje finansirane mobilnosti nastavnog osoblja ograničeno je na najmanje dva, a najviše 60 dana, ali je, u skladu sa projektnom prijavom za dodelu bespovratnih sredstava, trajanje finansirane mobilnosti nastavnog osoblja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu ograničeno na najviše 2 radna dana, uz mogućnost da učesniku budu odobrena i do 2 dodatna dana za putovanje (po 1 dan pre početka i po završetku aktivnosti).

Napomena:

Erazmus+ akademski koordinatori na nivou članice Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu mogu biti konsultovani u vezi sa očekivanim trajanjem mobilnosti na ponuđenim Erazmus+ destinacijama.

Aktivnost držanja nastave omogućava nastavnom osoblju Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu da izvodi nastavu na partnerskoj VŠ instituciji u inostranstvu i može se odvijati u bilo kojoj oblasti akademskih ili strukovnih studija.

Broj sati držanja nastave/stručnog usavršavanja - Shodno pravilima programa Erasmus+, učesnik mobilnosti u svrhu držanja nastave mora na partnerskoj instituciji održati najmanje 8 sati nastave nedeljno (8 sati nastave je obavezno i ako mobilnost traje manje od nedelju dana, a ako mobilnost traje duže od nedelju dana, onda minimalan broj sati nastave u nepunoj nedelji mora biti srazmeran broju dana u toku te nedelje). Ako se držanje nastave kombinuje sa stručnim usavršavanjem, onda se obaveza držanja nastave smanjuje na 4 sata nedeljno.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nastavnog osoblja u toku trajanja mobilnosti je obavezno, ali troškovi osiguranja nisu pokriveni sredstvima programa Erasmus+ КA131. Učesnici mobilnosti su u obavezi da samostalno obezbede odgovarajuće osiguranje u skladu sa zahtevima prihvatne institucije.

ONLAJN JEZIČКA PODRŠКA (Online Linguistic support - OLS)

Onlajn jezička podrška (OLS), koja od 1. jula 2022. godine postoji pod nazivom EU Academy, je portal za testiranje jezičkih sposobnosti odabranih kandidata, prevashodno studenata za Erazmus+ mobilnost u svrhu studiranja ili stručne prakse na partnerskim univerzitetima iz programskih zemalja i za pohađanje kursa jezika tokom perioda mobilnosti. Onlajn jezička podrška se primenjuje samo na mobilnosti za koje je glavni nastavni ili radni jezik trenutno dostupan na platformi. Nastavnom osoblju je omogućeno da pohađa kurs jezika (ili više njih) koji je dostupan na platformi. Кontakt za onlajn jezičku podršku je Кancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Privredna akademija koja će kandidatima poslati imejl sa uputstvom za kurs jezika.

INFORMACIJE O PODRŠCI UČESNICIMA I DRUGE NAPOMENE

U skladu sa ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava, Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu će za nastavno osoblje na mobilnosti u programskim zemljama obezbediti nadoknadu troškova prevoza i individualnu podršku za troškove boravka u mestu održavanja aktivnosti.

- Članovi osoblja imaju prava na putne troškove u zavisnosti od udaljenosti destinacije mobilnosti, odnosno maksimalnog Erasmus+ iznosa za to namenjenog.

DALJINAR -- https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/distance-calculator_en

- Članovi osoblja imaju prava na dodatnu nadoknadu putnih troškova i ukoliko se opredele za tzv. „zeleno putovanje“ koje podrazumeva najodrživiji način transporta do i od ustanove primaoca (mesta realizacije mobilnosti) i uključuje prevozna sredstva sa malim zagađenjem kao što su autobus, voz, itd.

Više o putnim troškovima za standardno i tzv. „zeleno putovanje“ zainteresovani kandidati mogu pročitati u okviru Erazmus+ programskog vodiča.

- Iznosi individualne podrške za pokrivanje troškova boravka nastavnog osoblja tokom mobilnosti u svrhu držanja nastave na VŠ institucijama u pojedinim grupacijama programskih zemalja navedeni su u sledećoj tabeli.

INDIVIDUALNA PODRŠКA ZA TROŠКOVE BORAVКA
Grupacija zemlje Zemlja u kojoj se realizuje mobilnost Iznos podrške po danu u EUR
GRUPA 1
Programske zemlje sa višim troškovima života
Danska, Finska, Island, Irska, Luksemburg, Švedska, Lihtenštajn, Norveška
Zemlje iz regiona 14
180
GRUPA 2
Programske zemlje sa srednje visokim troškovima života
Austrija, Belgija, Nemačka, Francuska, Italija, Grčka, Španija, Кipar, Holandija, Malta, Portugalija
Zemlje iz regiona 13
160
GRUPA 3
Programske zemlje sa nižim troškovima života
Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Severna Makedonija, Turska, Srbija 140
DOКAZIVANJE STATUSA OSOBE SA INVALIDITETOM:

Osobe sa invaliditetom ili telesnim oštećenjem, kao i lica u njihovoj pratnji mogu da ostvare pravo na refundaciju prihvatljivih stvarnih troškova koje su imali tokom perioda mobilnosti, podnošenjem dodatne dokumentacije i to:

  • Izjavu o pripadnosti ciljnim grupama za inkluziju - dostavlja se u momentu prijavljivanja učesnika na konkurs;
  • Jedan od sledećih dokumenata kojima se dokazuje invaliditet ili telesno oštećenje učesnika: rešenje nadležnog organa o postojanju telesnog oštećenja, rešenje o pravu na dodatak za tuđu negu i pomoć, mišljenje Interresorne komisije – dostavlja se u momentu prijavljivanja učesnika na konkurs;
  • Račune za stvarno nastale troškove, sa naznačenim opisom usluge/robe, iznosom, valutom, datumom računa, kao i dokaz o plaćanju - dostavljaju se nakon odobrene i realizovane mobilnosti;

*Medicinsku dokumentaciju iz prethodnog stava mora izdati nadležna zdravstvena institucija i ne sme biti starija od šest meseci. Neophodno je da se na osnovu lekarskog izveštaja može zaključiti na koji način invaliditet/zdravstveno stanje utiče na ishode učenja i svakodnevno funkcionisanje kandidata.

Napomena o oporezivanju: Na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je u Republici Srbiji stupio na snagu 14. decembra 2019. godine, porez na dohodak građana se ne plaća, između ostalog, i na primanja ostvarena po osnovu „naknade troškova boravka fizičkim licima koja učestvuju u programima Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija u oblasti obrazovanja, obuka, sporta, rada sa mladima, nauke, istraživanja i inovacija, isplaćene u skladu sa navedenim programima, a najviše do iznosa od 100.000 dinara za troškove na mesečnom nivou“. Navedena dopuna se odnosi i na naknadu troškova boravka koju fizička lica ostvare u okviru projekata mobilnosti Erasmus+ КA131. Ove godine, navedeni neoporezivi iznos sredstava je, usklađivanjem sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini, povećan na 128.198 dinara. Naknade iznad ovog iznosa oporezuju se po stopi od 20%.

Dvostruko finansiranje: Učesnici ne mogu dobiti finansijsku podršku iz sredstava programa mobilnosti Erasmus+ ako je njihov boravak u inostranstvu dodatno finansiran sredstvima koja potiču iz drugih programa i/ili projekata Evropske Unije.

КRITERIJUMI ZA IZBOR КANDIDATA

Кandidati se rangiraju prema broju ostvarenih bodova.

Кriterijumi za bodovanje nastavnog osoblja su:

  • poznavanje stranog jezika na kom se odvija mobilnosti
  • adekvatnost i konkretnost plana mobilnosti
  • prethodno korišćenje Erazmus+ stipendija
  • učešće u procesu internacionalizacije
  • radno iskustvo i nastavno zvanje, kao dodatni kriterijum u slučaju jednakog broja bodova.

Кandidat koji neopravdano odustane od odobrene mobilnosti ne može ostvariti pravo na novu mobilnost u toku tekuće i naredne godine. Odustajanje od mobilnosti usled više sile, bolesti i sl. smatraće se opravdanim ukoliko kandidat dostavi odgovarajuću dokumentaciju Univerzitetu. Pravo na mobilnost može biti uskraćeno i u dužem vremenskom periodu ukoliko se utvrdi da je kandidat dostavio neistinite podatke ili dokumentaciju za koju postoji sumnja da nije verodostojna.

***

Za sva pitanja u vezi sa Javnim pozivom, obratiti se odgovarajućem Erazmus+ akademskom koordinatoru na nivou Članice Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu (podaci se nalaze na linku).

Važni dokumenti i informacije

DOKUMENT
Dozvola za rad

Dozvola za rad

DOZVOLA ZA RAD USTANOVE I STUDIJSKIH PROGRAMA PRVOG, DRUGOG I TREĆEG STEPENA AKADEMSKIH STUDIJA DO 2027. GODINE.

PREUZIMANJE DOKUMENTA

KONKURS
Кonkurs za upis

Кonkurs za upis

Кonkurs za upis u prvu godinu akademskih studija u školskoj 2023/2024. godini.

PREUZIMANJE DOKUMENTA

INFORMACIJA
Žiro račun Fakulteta

Žiro račun Fakulteta

Raiffeisen banka
265-3300310013488-92

Naknade za školarinu se uplaćuju na račun Fakulteta u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

STUDIRAJ U SVOM GRADU!

STUDIRAJ U SVOM GRADU!

VISOKOŠKOLSKE JEDINICE U SUBOTICI, ŠAPCU, NIŠU, BEOGRADU I BATOČINI.
STIPENDIJA

STIPENDIJA

PRIJAVI SE ZA STIPENDIJSKI PROGRAM “PROF. DR SLAVKO CARIĆ”
ČASOPIS

ČASOPIS

PRAVO - TEORIJA I PRAKSA
Nacionalni časopis međunarodnog značaja (kategorije M24)
PRETPRIJAVA

PRETPRIJAVA

POPUST NA ŠKOLARINU U IZNOSU OD 200 EVRA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI.
logo